logo -A A A+ righ-top

Revalidatie via ReHa-boom

Een methodische aanpak in de sportrevalidatie

Het revalidatiemodel "De ReHa-boom" (©Toine van de Goolberg) is een praktisch hulpmiddel bij geprotocolleerde training binnen de revalidatie. Stap voor stap worden de motorische grondeigenschappen-snelheid, kracht en uithoudingsvermogen uitgewerkt in relatie tot alle grondvormen van bewegen. Uitgangspunt is de trainingsleer zoals die de laatste jaren in de topsport wordt toegepast; door het trainen van belasting en belastbaarheid wordt herstel en prestatietoename gegarandeerd.

De Rehaboom met bijbehorende analyse en praktijkprotocollen biedt veiligheid binnen de revalidatie en geeft patiŽnten of geblesseerde sporters hun vorm terug. De Rehaboom is een stroomschema dat in graduele stappen aangeeft of de patient voldoende hersteld is om de revalidatie te stoppen dan wel voort te zetten. Het model is op elk patiŽnten niveau te gebruiken: bij een patiŽnt met activiteiten uit het algemeen dagelijks leven (ADL) tot bij een topsporter.

De Rehaboom is een instrument bij actief herstel in kracht,snelheid en uithoudingsvermogen. In het model wordt er van uitgegaan dat de twee andere grondmotorische eigenschappen -coŲrdinatie en lenigheid-altijd aanwezig zijn. Een voorwaarde om te mogen belasten binnen de actieve revalidatie is stabiliteit en technisch correct bewegen. Daarom zijn coŲrdinatie en lenigheid op ieder niveau en in elk element van de Rehaboom terug te vinden.