logo -A A A+ righ-top

Osteopathie

Osteopathie is afgeleid van het Griekse woord `osteon` wat bind- of steunweefsel betekent. Al wat tastbaar is in ons fysieke lichaam, is bind- of steunweefsel: niet alleen beenderen maar ook organen, gewrichten, zenuwen, vliezen en vloeistoffen. Het tweede deel van het woord: `pathos` verwijst naar het niet tastbare: het ziek voelen.

Chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, spijsverteringsstoornissen, buikpijn, nervositeit, angst, bedwateren, baby`s die vaak huilen, slecht slapen etc. Veel mensen leven met klachten die niet makkelijk te behandelen zijn. In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar niet de oorzaak, nl. het BEWEGINGSVERLIES, wegnemen, waardoor de klacht steeds terugkomt. In zo'n geval kunt u een osteopaat raadplegen.

Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van de klacht: bewegingsverlies. Dit bewegingsverlies is meestal zo subtiel, dat ze voor de leek nauwelijks voelbaar is, maar voor de osteopaat een schat aan informatie levert en de basis vormt voor zijn diagnose.

Behandeling: Na het onderzoek vertelt de osteopaat zijn bevindingen en welke behandeling hij nodig acht. Een osteopaat opereert niet, maar maakt los wat los moet zitten en werkt hierbij met zijn handen. De osteopaat zal in zijn behandeling proberen de oorzaak van de klacht weg te nemen, in de verwachting dat daarmee het lichaam in staat gesteld wordt zichzelf te herstellen. Behandelingen volgen daarom niet kort op elkaar: meestal komt de patient om de 2 tot 4 weken terug.
Aandacht voor leefwijze, voedingsgewoonten en eigen verantwoordelijkheid van de patiŽnt zullen mede de genezing bevorderen.
De behandeling concentreert zich op drie systemen die met elkaar in harmonie moeten functioneren:
Het bewegingsapparaat: botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsels, wervels, etc.
Het viscerale systeem: inwendige organen met hun vaat- en lymfesysteem.
Het cranio-sacrale systeem: de schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, vliezen en zenuwstelsel.
Het is de behandeling van met name de laatste twee genoemde systemen, die de osteopathie onderscheidt van de andere behandelmethoden.

contact:e-mail