logo -A A A+ righ-top

Sport Medische Fitness

Op voorwaarde dat het spierweefsel homogeen van structuur is en voldoende soepel, kan als revalidatie gebruik worden gemaakt van krachttraining. Het gaat er met name om de belastbaarheid van bepaalde spieren en gewrichten te verbeteren en daarmee de kans op recidief te minimaliseren. Ons inziens is het van belang dat er geoefend wordt met isokinetisch materiaal. Alleen hier is sprake van een ideale training van de spieren.

De ideale situatie is deze waarbij de weerstand fluctueert gedurende het gehele bewegingsverloop, zodanig dat er steeds een optimale weerstand geboden wordt op elke positie van het traject. Het rendement van de training is dan veel groter en de kans op overbelasting wordt tot een minimum gereduceerd, waardoor de kans op blessures zeer klein is. De vorm van de laatste katrol op onze fitness apparatuur is bepalend voor de continue weerstandsaanpassingen. Op elk moment van het traject is dus de weerstand optimaal.

Voor aan het klachtenpatroon gerelateerde spiergroepen, wordt de weerstand progressief gedoseerd, rekening houdend met de aard en actualiteit van de pathologie. Voor spiergroepen die niet direct biomechanisch in verband staan met een bepaald klachtenbeeld of die versterkt dienen te worden onafhankelijk van een pathologische achtergrond, wordt de weerstand gedoseerd in percentages van vooraf gemeten maximale weerstand of RM waarden. In beide gevallen is de weerstand, het aantal repetities en series en de snelheid waarmee een bepaalde spier of spiergroep getraind wordt, bijkomend afhankelijk van welk facet van kracht men wil benadrukken: maximaal kracht, kracht/uithouding, explosiviteit, fasische allertheid of coŲrdinatie.

Rekening houdend met alle besproken aspecten van de krachttraining wordt voor iedereen een oefenschema opgesteld. Dit wordt natuurlijk na verloop van tijd aangepast, afhankelijk van het beoogde doel.

 

contact:e-mail